Teden knjig Uroša Kalčiča ( * 16. februar 1951   † 9. oktober 2020)

UK

V soboto 9.10.2021 mineva točno leto dni, odkar se je za vedno poslovil Uroš Kalčič,

pisec avtorske proze (za roman NUMERI je dobil leta 1998 nagrado Prešernovega sklada) in radijskih iger ter prevajalec (leta 2018 je prejel Sovretovo nagrado).

Ob podelitvi Sovretove nagrade so napisali, da je bil prevajalec z obsežnim in raznolikim opusom, ki sega od strokovne literature do mladinskega leposlovja in leposlovja za odrasle.
Mi bi dodali še to, da je bil najbolj izviren in nagajiv prevajalec otroškega leposlovja, ki je s svojim besedenjem navduševal otroke nad branjem in poslušanjem raznovrstnih zgodbic.

Mnogo let je bil najbolj bran in izposojan prevajalec.

Vse to je dosegel z bravuroznimi prevodi, ki so bili vedno boljši, žlahtnejši in temeljitejši od originala. Bolj zvesto kot besedilom je sledil ilustracijam.

Češnja na vrhu torte pa je bila njegova drznost, da je uporabljal manj znane besede, včasih celo kakšno iz 'tabu' besedišča, vse skupaj pa zložil v urejeno skladenjsko besedotvorje z močnim posluhom za stavčno oziroma besedilno fonetiko.

Pri Založbi KRES je prevedel 100 otroških slikanic, 18 knjig za otroke, 8 knjig za mladino, en priročnik za adolescente in eno pasjo kuharico!

 

Romeo ljubi Julijo

... Ni še dobro zavil okrog vogala, ko mu je pot zastavil strašni Tiger. To je bil nemaren mačon, oglat kakor omara in rdečkasto rjav kot zarjavel sod.
»Aha, si mi le prilezlo v kremplje, ščene pritlikavo,« je zapihal Tiger in z bodečo taco zamahnil proti Romeu. Ta se je brž prihulil in pokazal vso svojo zbirko pasjih čekanov.
»Aufbiks, čreva na plot!« je od zadaj zarjul Paolo. »Naj frčijo mačji uhlji kot jesensko listje!«
In se je pripodil Romeu na pomoč. ...

Prevajaj v miru angelske besednjake, dragi Uroš, in naj nas dosežejo!

 


 

V spletni knjigarni kupiknjigo.si lahko od 09.10.2021 do 16.10.2021 kupite vse knjige, ki jih je prevedel Uroš Kalčič (seveda le, če še niso razprodane!), s 25 % popustom!

Založba KRES in e-knjigarna kupiknjigo.si