Novosti pri založbi UMCO

umco2


Kliči F za film
Esej o filmu, filmarjih in filmariji
Knjiga Klici F za film prinaša avtorjeve izbrane filmske eseje iz zadnjega desetletja, v katerih suvereno povezuje nastajanje in ustvarjanje filmov od Državljana Kana do Dežele La La s tedanjo družbeno, kulturno in ekonomsko situacijo, pri čemer se ponovno razodeva kot prvo slovensko filmsko kritiško pero.

EGO JE NAŠ SOVRAŽNIK
Obvladajmo svojega največjega nasprotnika
Knjiga »Ko boste prebrali to knjigo, ničesar v življenju ne boste počeli na enak način kot prej.«

– Jimmy Soni, urednik in pisatelj

OPAZOVANI
Knjiga Z 22. Slovenskimi dnevi knjige smo izvedli eksperiment. Pet vrhunskih slovenskih avtorjev najrazličnejših profilov smo povabili k pisanju kratkih zgodb na temo nadzora. Šlo je za aluzivno metodo in različno razpiranje »očesa kamere«.

SEKS V SVETU NARAVE
O spolnosti in parjenju z vseh strani
Ste danes že pomislili na seks? Seveda ste! Pri živih bitjih je to najbolj naravna reč, kar jih je. Ampak ali ste se kdaj vprašali, kako seksamo ljudje v primerjavi z drugimi žvercami? Še zdaleč ne gre zgolj za vstavitev delca A v odprtino B. Seksualno življenje naših živalskih bratrancev in sestričen je vražje težavno, neskončno pestro in nemalokdaj nasilno. V epsko bitko med spoloma so vključeni kot britev ostri penisi, morilski kanibali in celo kemično orožje.

ANATOMIJA LJUBEZNI
Evolucija spolnosti, zakonske zveze in prešuštva
Knjiga Anatomija ljubezni, klasično delo priznane bioantropologinje dr. Helen Fisher, je prvič izšlo v devetdesetih letih, sedaj pa je v novi izdaji temeljito prenovljeno in dopolnjeno. Slikoviti sprehod skozi prirodoslovno zgodovino spolnosti, zakonske zveze in skakanja čez plot temelji na dolgoletnih nevroznanstvenih raziskavah, razkriva pa biološke in fiziološke mehanizme, ki delujejo v jedru vsakega ljubezenskega odnosa, torej temeljnega odnosa, ki določa naše bivanje.

OTROK, DRUŽINA IN SVET ZUNAJ
Knjiga Otrok, družina in svet zunaj znamenitega angleškega pediatra in psihoanalitika Donalda Winnicotta (1896–1971) upravičeno velja za klasiko, celo za enega od vrhov poljudne psihoanalitične literature.