0 - 0,00 €
Vaša spletna knjigarna

arhivski izvodi

Prvi koraki v morje

Avtor: Miroslav Zei

Kot vsaka druga znanost se je tudi znanost o morju ali oceanografija oblikovala polagoma in se razvijala od prvih začetkov morske plovbe.


Dobavljivost: Na zalogi
(1-4 dni)

Redna cena: 25,00 €

OD BAJKE DO SODOBNE ZNANOSTI O MORJU

Kot vsaka druga znanost se je tudi znanost o morju ali oceanografija oblikovala polagoma in se razvijala od prvih začetkov morske plovbe.

Znanost o morju obstaja že tisočletja. V najširšem pomenu besede je bil prvi oceanograf že tisti merjeplovec, ki si je na širnem morju in pod milim nebom utiral pot v neznano. Trgovska pa tudi osvajalna potovanja starih Feničanov, Egipčanov, Grkov, Rimljanov in Vikingov so netila prvi žar znanosti o morju. Središče te dejavnosti so bile dežele ob Sredozemskem morju. Kartažani so na primer odkrili Herkulske stebre, današnji Gibraltar, in od tod prodrli proti zahodu vse do srednjega dela Atlantskega oceana. Egipčani so že 600 let pred našim štetjem objadrali Afriko. Polnih 2,300 let preden je bil odprt Sueški kanal, so poznali pot iz Rdečega morja vzdolž afriške obale. Vikingi so davno pred Kolumbom prepluli ocean do Severne Amerike.

Z vsemi temi potovanji se je kopičilo znanje o morju, ki pa je bilo še vedno zelo pomanjkljivo, netočno, pogosto tudi napačno. In končno, tudi danes mora človek skromno priznati, da je njegovo znanje o morju še daleč od popolnosti.

Avtor Miroslav Zei
Ilustrator Ne
Prevajalec Ne
EAN koda 86-7823-193-9
Založba Založba KRES
Število strani 88
Leto izida 1999
Vezava trda vezava
Promocija Redni program...
Scroll to Top