0 - 0,00 €
Vaša spletna knjigarna

naravoslovje

Verjeti ali vedeti

Avtor: Jerry A. Coyne
Prevajalec: Sandi Kodrič

»S knjigo Verjeti ali vedeti je Coyne napisal čudovit primer tega, kaj pomeni znanstveno razmišljanje, s čimer je pokazal, da so pošteni dvomi znanosti boljši – in bolj plemeniti – kot nejasne gotovosti religije.«
– Sam Harris, avtor knjige The Moral Landscape


Dobavljivost: Na zalogi
(1-4 dni)

Redna cena: 24,90 €

Verjeti ali vedeti je domišljeno in eruditsko izpisano humanistično delo ameriškega evolucijskega biologa Jerryja A. Coyna. V njem profesor ekologije in evolucije na Univerzi v Chicagu, avtor številnih znanstvenih člankov in treh knjig, večplastno primerja temeljne pristope različnih religij in znanosti k razlaganju stvarnosti. Z doumljivo in strokovno utemeljeno analizo v knjigi razvija svojo osnovno tezo in pojasnjuje, zakaj je povezovanje ali celo združevanje znanosti in religije obsojeno na neuspeh.

Medtem, ko znanost temelji na empirično merljivih dejstvih, ki so eksperimentalno ponovljiva, pa je religija, h kateri Coyne prišteva vero, dogme in razodetja, v svojem izvoru veliko bolj zamegljena in ima manj jasne temelje, ki mnogokrat vodijo k nenatančnim in iz logične perspektive nevzdržnim ter celo nasprotujočim si izpeljavam. Avtorjevo izhodišče je, da je v znanosti verovanje greh, v religiji pa krepost: to je tista nezdružljivost, ki vznemirja vernike, kadar skeptiki uporabljajo razum, da secirajo podmene njihove religije – pa naj gre za vstajenje, vesoljni potop ali pa za posmrtno nagrado za verske mučenike.

V času vznika neokonzervativizma, ki smo mu priča v zadnjem desetletju, odmevno delo Verjeti ali vedeti spodbuja slehernega razmišljujočega bralca k razmisleku o resničnosti svojega izvora, odgovornosti za lastno življenje in o pravici odločanja v imenu drugega.

Avtor Jerry A. Coyne
Ilustrator Ne
Prevajalec Sandi Kodrič
EAN koda 978-961-7050-16-5
Založba UMCO
Število strani 417
Leto izida 2018
Vezava mehka vezava
Promocija Redni programi
Scroll to Top