0 - 0,00 €
Vaša spletna knjigarna

knjiga za odrasle

The Greatest Hits

Avtor: Marcel Štefančič, jr.

Zgodbe in eseji o XX. stoletju; 2. izdaja


Dobavljivost: Na zalogi
(1-4 dni)

Redna cena: 29,90 €

Najboljši eseji o XX. stoletju izpod peresa dvakratnega prejemnika Rožančeve nagrade!

»Samo lani smo praznovali kopico obletnic: 110-letnico začetka produkcije Fordovega modela T, 100-letnico smrti Ivana Cankarja, 90-letnico lansiranja Mikija Miške, 80-letnico odkritja nafte v Savdski Arabiji, 70-letnico informbiroja, 60-letnico izuma mikročipa, 50-letnico leta '68, 40-letnico samomorilskega pokola v Gvajani, 30-letnico konca iransko-iraške klavnice in 20-letnico ustanovitve Googla.

Kar seveda pomeni, da nam je spomin nenehno skakal v 20. stoletje. Veliko priložnosti je bilo za utrjevanje snovi, za študiranje lekcij 20. stoletja, ki je bilo nepozabno, neverjetno in osupljivo, a obenem tudi strašno, katastrofalno, travmatično. Vsi – osebnosti in množice – so skušali biti karizmatični, tako da je potem karizmatično postalo tudi 20. stoletje. Še vedno smo vsi skupaj malce uročeni. Kot da bi bili hipnotizirani.

Še huje: 20. stoletje je bilo tako karizmatično in tako hipnotično, da so se mnogi spraševali – ali sploh obstaja življenje po 20. stoletju? In vprašanje je bilo povsem upravičeno. Ne pozabite, da smo se v zadnjih trenutkih prejšnjega stoletja in prejšnjega milenija res ustrašili, da po 20. stoletju ne bo več življenja. Svet je namreč preplavila velika milenijska histerija: strah pred milenijskim hroščem (Y2K), ki naj bi ob časovnem prehodu v novi milenij onesposobil računalnike in povzročil konec sveta, je bil neizmeren. Ljudje so si delali zaloge in zaklonišča, dvigovali denar, molili, se držali za roke ter se mentalno pripravljali na apokalipso. Ali pa vsaj na vrnitev v kameno dobo. Zdelo se je, kot da nas 20. stoletje ne pusti naprej. Kot da hoče, da si še enkrat zavrtimo njegove največje hite.

Zato je spet čas za The Greatest Hits – ne za moje Greatest Hits, temveč za Greatest Hits 20. stoletja. Prvič so izšli leta 1999, tik pred novim milenijem, in bili razprodani – v enem mesecu. Ponovno so izšli leta 2007, le da precej, precej zajetnejši – in spet so bili razprodani. Za tale ponatis nisem ničesar spreminjal – teksti, moji »zgodnji« spisi, so takšni, kot so bili. V dobrem in zlu.«

Avtor Marcel Štefančič, jr.
Ilustrator Ne
Prevajalec Ne
EAN koda 978-961-7050-02-8
Založba UMCO
Število strani 1121
Leto izida 2019
Vezava mehka vezava
Promocija Redni programi
Scroll to Top