0 - 0,00 €
Vaša spletna knjigarna

psihologija in psihiatrija

Psihologija množic

Avtor: Gustave Le Bon
Prevajalec: Anja Radaljac

Ena največjih in najvplivnejših knjig s področja socialne psihologije.


Psihologija množic nas poučuje o sploš­nih značilnostih in mentalni povezanosti množice, njeni morali, idejah, predstavah, mnenjih …


Dobavljivost: Na zalogi
(1-4 dni)

Redna cena: 19,90 €

Psihologija množic: študija vsakdanjega mišljenja francoskega socialnega teoretika Gustava Le Bona je eno najbolj vplivnih del v zgodovini socialne psihologije, ki raziskuje temeljna načela velikih shodov ljudi in druge značilnosti množičnih pojavov, kot so anonimnost brez odgovornosti, nalezljivost in sugestibilnost. Knjiga podrobno izriše način, kako množica razmišlja in sklepa, pojasni njeno impulzivnost, razdražljivost, nezmožnost presoje, pretirano čust­vovanje, domišljijo in sredstva, ki jih še danes uporabljajo vodje v svojih govorih za prepričevanje množic.

Le Bon v Psihologiji množic –, in so pripravljeni lastne interese žrtvovati v zameno za kolektivne. predstavi nezavedno, pogosto iracionalno delovanje večjih skupin ljudi, nasproti temu pa postavi neodvisno razmišljanje posameznika. Avtor jasno pokaže, kako se vedenje posameznika spremeni, ko postane del množice in razloži, zakaj posamezniki postanejo nepremišljene entitete črede – divjaki, ki jih ženejo primitivni nagoni in čustva

Zgodovina dokazuje, da je potrebno veliko časa, da se neka ideja ugnezdi v umu množice, toda prav tako dolgo traja tudi to, da jo iztrebimo. Le Bon je prepričan, da je množico mogoče z neko naključno idejo podzavestno in brez koherentnega razmisleka pripraviti k herojskim pa tudi h kriminalnim dejanjem.

Ideje te knjige so uporabili (in še uporabljajo) številni voditelji, z njimi pa so se za svoje nečedne namene okoriščali tudi največji diktatorji 20. stoletja. Psihologija množic tako še danes jasno kaže na to, da poglobljena znanja o delovanju množic pri oblastnih strukturah obstajajo že dolgo časa.

 

»Vsaka študija vedenja množic, popularne psihologije, fašizma itd. bi se morala začeti z Le Bonovim delom.«

 –Anson Rabinbach, prof. zgodovine na univerzi Princeton

Avtor Gustave Le Bon
Ilustrator Ne
Prevajalec Anja Radaljac
EAN koda 978-961-6954-63-1
Založba UMCO
Število strani 227
Leto izida 2016
Vezava mehka vezava
Promocija Redni programi
Scroll to Top