0 - 0,00 €
Vaša spletna knjigarna

knjiga za odrasle

Plan B

Avtor: Boštjan Videmšek
Illustrator: Matjaž Krivic

Planeta B nimamo. Na Zemlji smo bili rojeni in tu bomo tudi umrli. Lahko pa imamo Plan B
Lučka Kajfež Bogataj


Dobavljivost: Na zalogi
(1-4 dni)

Redna cena: 26,90 €

Podnebna kriza se stopnjuje. Je sploh še mogoče kaj spremeniti? Avtor knjige in novinar Boštjan Videmšek je skupaj s priznanim fotografom Matjažem Krivicem odšel na »pot okoli sveta«, da bi našel odgovore, če ti sploh obstajajo.

Posvetila sta se večjim in manjšim skupnostim, ki so se samoiniciativno lotile spopada s podnebno krizo. Pot ju je peljala od Norveške, kjer se odvijata črpanje ogljikovega dioksida iz izpustov velikih industrijskih obratov in njihovo shranjevanje v geoloških jamah Severnega morja, prek Švice, kjer gre za črpanje ogljikovega dioksida neposredno iz ozračja, in Islandije, koder izkoriščajo geotermalno, vetrno in sončno energijo, pa vse do grškega otoka Tilos, ki je najboljši primer energetsko samooskrbnega območja, in škotskih Orkneyjskih otokov, kjer že vrsto let razvijajo tehnologijo, s katero bi bilo mogoče zajeti morsko energijo – valovanje in plimovanje.

Skupaj sta poglobljeno raziskala tudi industrijo litija, zaradi baterij ključne sestavine vseh elektronskih naprav in dobesed­nega gonila 21. stoletja. Spraševala sta se o nacionalni kognitivni disonanci; je zelena revolucija res mogoča le tam, kjer je na voljo veliko denarja, še posebno, če ta prihaja iz »črne«, naftne industrije. Iskala sta alternativne vire energije, analizirala električno mobilnost na Kitajskem in Norveškem ter njene prednosti in omejitve v velikih in majhnih državah. Z vsemi temi primeri sta skušala pokazati, da rešitve obstajajo. Da obstaja plan B.

Avtor Boštjan Videmšek
Ilustrator Matjaž Krivic
Prevajalec Ne
EAN koda 978-961-7050-68-4
Založba UMCO
Število strani 263
Leto izida 2020
Vezava mehka vezava
Promocija Redni programi
Scroll to Top