umco
 
MESEC KNJIGE - predstavljamo založbe

Založba UMco

maj 2015 - 15 let založbe UMco -  vizija, poslanstvo in prihodnost
 

Založba UMco je bila ustanovljena leta 2001 v okviru istoimenskega podjetja, ki ima poleg knjižne in revijalne (revija Bukla) tudi trgovsko dejavnost. Sprva je založba izdajala pretežno knjige s filmsko tematiko, po izdanih temeljnih enciklopedičnih filmsko-knjižnih izdajah pa je po letu 2008 začela posegati tudi na druga knjižna področja. Vodilo pri izbiranju knjig je ideja, da založba UMco želi izdajati knjige, ki sodijo na polico telesno in duhovno prebujenega človeka, ki pa želi biti tudi družbeno aktiven - oziroma z drugimi besedami: želimo izdajati knjige, za katere smo prepričani, da bi jih morali prebrati naši otroci, ko odrastejo.

Prvo je področje psihološke in bivanjske literature, ki izhaja v okviru knjižne zbirke Preobrazba, kjer letno izhaja štiri do pet naslovov, v zadnjih letih denimo odmevne knjige Pot samouresničevanja dr. Janeza Ruglja (ponoven izid leta 2015), Paleorecept Robba Wolfa, Delaj, teci, živi Sama Ruglja (tretja izdaja v letu 2015), Mastna laž dr. Roberta Lustiga, Ultrablues treh avtorjev-tekačev (Rugelj, Videmšek, Gombač, knjiga je bila v letu 2014 tri mesece na lestvici Naj 10) in Bela dama Jasmine Kozina Praprotnik. Tudi v letu 2015 v tej zbirki načrtujemo kakih pet novih naslovov.

Drugo osrednje izdajateljsko področje založbe pa je družbeno angažirana literatura v knjižni zbirki Angažirano, kamor umeščamo najboljše neleposlovne knjige s področja družbenih ved, zgodovine, psihologije, sociologije in uporabne ekonomije. S tega področja so v zadnjih letih izšle knjige (Poštena) resnica o nepoštenosti Dana Arielyja (nagrada za najboljšo poslovno knjigo leta 2013), David in Goljat Malcolma Gladwella, Kdor prej umre, bo dlje mrtev Marcela Štefančiča, jr. (Rožančeva nagrada za najboljšo esejistično knjigo leta 2014, ki je bila tudi dva meseca na lestvici Naj 10), Prikrito Davida Eaglemana in Civilizacija Nialla Fergusona (en mesec na lestvici Naj 10), ki je doživela tudi velik pozitiven kritiški odmev. Tudi v tej zbirki letos načrtujemo nekako pet naslovov.

Preobrazba in angažiranost sta torej knjižni zbirki za formiranje samostojnega in kritično mislečega Slovenca v tretjem tisočletju!

V mesecu maju vam Založba UMco za vse knjige iz njihovega založniškega programa, ki so starejše od šestih mesecev in so dostopne v spletni knjigarni kupiknjigo.si, podarja 10% popusta!