logo

KUPIKNJIGO.SI ali kupiknjigo.si, to je sedaj in tu vprašanje?


Priznam, moja motivacija za pisanje tega uvodnika, spremne besede, predstavitvene besede ali karkoli je že to pisanje, je zagotoviti prepoznavnost spletne knjigarne kupiknjigo.si. Zasluži si najboljšo možno usodo, največjo obiskanost in nakupe, tako knjižnih naslovov Založbe KRES kot tudi drugih slovenskih založnikov, tako prevodne literature, ki jo morajo prevesti slovenski prevajalci, kot tudi izvirnih slovenskih del.

In to velja tako za spletno knjigarno kupiknjigo.si, kot tudi za vse ostale spletne in klasične knjigarne. Zaradi vseh nas, ki se s knjigami ukvarjamo in na veselje vseh nas, ki knjigo radi vzamemo v roke in jo preberemo.
V Sloveniji zelo radi beremo knjige. Po vseh analizah smo v branju knjig v samem svetovnem vrhu. Vendar pa zelo zaostajamo po nakupu knjig. Zato tudi malce provokativen naslov za domeno spletne knjigarne - kupiknjigo.si!

Založba KRES

že 25 let deluje na slovenskem knjižnem trgu ... skoraj 600 izdanih naslovov kvalitetnih knjig za otroke, večinoma prevodnih, in tudi za odrasle ... 'postavljen' spomenik slovenski kulturi, rariteta v obliki enciklopedijskega Latinsko-slovenskega slovarja Frana Wiesthalerja ... lastna prodajna mreža ... ena od prvih spletnih strani www.e-kres.si ... prva specializirana otroška knjigarna KRES POD GRADOM ... veliko inovativnih pristopov, tako pri založniškemu programu kot pri trženju …
In sedaj ZALOŽBA KRES še spletno knjigarno na ogled postavi. In krstili smo jo za kupiknjigo.si!

Kaj si zasluži knjiga?

KUPIKNJIGO.SI ali kupiknjigo.si?
Morda KupiKnjigo.si ali kupi_knjigo.si?
Kaj pa če bi bila raje kupi-knjigo.si?
O, na buythebook.si smo pa čisto pozabili!

Veliko smo se ukvarjali s tem vprašanjem. Sama knjiga bi si vsekakor zaslužila veliko tiskano črko, predvsem pa vsaj veliko začetnico. A ker je knjigarna spletna, smo se odločili za malo tiskano črko in povezali ime v 'kupi knjigo pika si', ki se lepo izgovori in še lepše odzvanja v ušesih.

Najbolj pa se veselimo, ko bo to ime prišlo v zavest in dušo vsakega posameznika, bralca in bodočega bralca, ki bosta postala lastnika knjige. Knjiga si zasluži LASTNIKA!

Kje naj knjiga svoje (prodajno) mesto najde?

Vsekakor je še vedno na prvem mestu fizična knjigarna. Tam si lahko kupec knjigo pred nakupom vzame v roke, jo lista in vonja, prebere določene odstavke, samostojno primerja izdaje po njemu lastnih in pomembnih kriterijih. A fizično police v knjigarnah ne prenesejo velikega števila knjižnih naslovov, sploh ne tolikšnega števila, kot ga letno izdamo v Sloveniji. Zato je tudi na strani knjigarnarjev težava, ki nastopi pri izboru in izpostavitvi knjižnih del. In njeni rotaciji. Seveda se bodo odločili za 'bestsellerje', ker tudi oni živijo od prodaje. Vendar pa na ta način določene knjige nikoli ne pridejo do kupca.

Knjige v spletnih knjigarnah so ponujene v elektronski obliki, od naslovnice pa do opisa, od možnosti listanja po delu knjig, do elektronske izdaje knjige. Za nekatere je tovrstni obisk in nakup 'boleč', drugi ne najdejo iskanega dela zaradi omejitev pri predstavljenih knjigah, nimajo pa direktne pomoči strokovnjakov knjigarnarjev, ki jih žal že primanjkuje tudi v fizičnih knjigarnah, a vseeno imajo na voljo neskončno možnosti, da pridejo do želene knjige. Iskalniki jim pri tem zelo pomagajo! Tudi knjižne police v spletni knjigarni nimajo omejitev, tako da je na njih lahko večje število naslovov, je pa pregled po izboru slabši kot v knjigarnah. Nakup knjige je v spletni knjigarni vedno bolj enostaven, na voljo so različni plačilni in prevzemni pogoji, tako da si vsak kupec lahko izbere svojega.

Želja spletne knjigarne kupiknjigo.si je ponuditi slovenski javnosti knjižne naslove različnih slovenskih založnikov, pa tudi samozaložnikov, ki jih je vedno več. Ponujali bomo samo kvalitetne knjige, tako po vsebini kot obliki in izdelavi. Zato je pomembno le to, da knjiga najde kupca in kupec najde knjigo.

Kako do kupca s pravo ceno in brez razprodaj?

Knjiga je že vrsto let, bolj natančno celih 18 let, zelo razvrednoteno blago. In k tej žalostni situaciji smo pripomogli, žal tudi mi, založniki. Pred tem smo točno vedeli kako in kaj. Knjižnice so kupovale brez popustov, knjigarne, ne glede na to, čigave so, so imeli fiksno rabatno stopnjo za komisijo in odkup. Tako je lahko založnik naredil 'pošteno' kalkulacijo in opremil knjigo s 'pošteno' ceno. Le-te so bile, vsaj v našem primeru, vedno nižje ali enake ceni originalne izdaje, čeravno so bile naklade, tudi takrat, pri tujejezičnih izdajah precej večje od slovenske izdaje.

Danes se knjige tiskajo že skoraj 'na recept'! Cena knjige je tudi danes 'poštena', le zelo zasoljena. Krivci smo pa vsi. Država, ki odreja honorarje, avtorji, ki hočejo plačilo ob oddaji materialov, tiskarji, ki danes tiskajo zgolj po plačilu avansa, knjigotržci, ki zahtevajo velik kos potice in dolge plačilne roke, bralci, ki si knjige raje izposojajo, pa čeprav revica na polici knjižnice niti ni vredna več svojega imena, kot da bi si knjigo kupili. Založniki pri tem, kljub karanju vseh vpletenih v sistem 'knjige', potegnemo najkrajšo. Plačati moramo takoj, plačila pa prejmemo čez 30, 60, 90 dni, ali pa nikoli.

In ker je tudi prodaja po izvodu padla, mora tista boga količina prodanih in plačanih knjig prenesti celoten strošek izdelave le teh! Zato kupiknjigo.si ni le še ena spletna knjigarna, pač pa se bo trudila prebuditi zavest pri bralcih, da si vsaj enkrat letno kupijo knjigo.

Še več, povabili bomo vse obiskovalce spletne knjigarne kupiknjigo.si k nakupu knjige in darovanju le te, saj ima vsak registriran kupec možnost poleg naslova plačnika navesti tudi različne naslove za dobavo. Pa naj bo to darovanje družinskemu članu, osebi, ki si ne more privoščiti nakupa knjige ali celo inštituciji (vrtec, osnovna šola, centri, skupnosti, …)

Komu je namenjena spletna knjigarna kupiknjigo.si?

Seveda je spletna knjigarna namenjena vsem in vsakomur. Najprej članom KKK – knjižnega kluba kresnica, ki so včasih gostovali na e-kres.si, vsem registriranim ex-obiskovalcem in kupcem knjig v otroški knjigarni KRES POD GRADOM, potem vsem novim članom spletne knjigarne kupiknjigo.si, vsem FB prijateljem, vsem naključnim ali povabljenim gostom, registriranim ali ne, mladim in starim, …

V razmišljanju smo odšli še malo naprej in bomo dodali še interni prostor za inštitucije.
V prvi dvoletki pa želimo aktivirati tudi spletno dražbo antikvarnih knjig.

Zato obišči spletno knjigarno kupiknjigo.si, izberi, kupi in uživaj v branju knjige!

Tvoja spletna knjigarna kupiknjigo.si