EU 
 
SVETOVI DAN

EVROPE

9. maj - Evropa na ta dan praznuje mir, enotnost in sodelovanje v EU

Verjetno zelo malo ljudi v Evropi ve, da so bile prve ideje v smeri oblikovanja tega, kar je zdaj znano kot Evropska unija, že davnega 9. maja 1950.

V Parizu je tega dne, zaradi prikrite grožnje s tretjo svetovno vojno, ki naj bi zajela celotno Evropo, francoski zunanji minister Robert Schuman prebral deklaracijo, ki poziva Francijo, Nemčijo in druge evropske države, da se združijo v Evropsko federacijo.

Tako je bilo med vrhom voditeljev EU v Milanu leta 1985 odločeno, da se praznuje 9. maj kot  dan Evrope.


SVETOVI DAN


DRUŽINE

15. maj - pomen družine do ljudi, družbe in kulture po vsem svetu

Leto 1994 je bilo razglašeno za mednarodno leto družine s strani Združenih narodov. To je bil odziv na spremenjene družbene in gospodarske strukture, ki so vplivali in še vplivajo na strukturo in stabilnost družinskih enot v številnih regijah po vsem svetu.

Mednarodni dan družin, je priložnost za razmislek o delu, ki se je začelo v letu 1994 in ima velik pomen za praznovanje družine, ljudi, družbe in kulture po vsem svetu. Ta praznik praznujemo vsako leto že od leta 1995 dalje.


Zato Založba KRES podarja vsakemu kupcu knjig iz njenega rednega knjižnega programa preko kupiknjigo.si 20% popusta. Popust ne velja za novitete, niti za arhivske naslove. Popusti se ne seštevajo!