0 - 0,00 €
Vaša spletna knjigarna

knjiga za odrasle

Naravno gibanje

Avtor: Daniel E. Lieberman
Prevajalec: Samo Kuščer

12 zmotnih prepričanj, ki jih Lieberman analizira v knjigi Naravno gibanje:


1. prepričanje: Sla po telesni vadbi je del naše biološke narave
2. prepričanje: Lenarjenje je nenaravno
3. prepričanje: Sedenje je škodljivo samo po sebi
4. prepričanje: Potrebujemo osem ur spanja na noč
5. prepričanje: Normalni ljudje hitrost nadomestijo z vzdržljivostjo
6. prepričanje: Razvili smo se, da bi bili močni
7. prepričanje: Šport = telesna vadba
8. prepričanje: Hoja ne pomaga shujšati
9. prepričanje: Tek škoduje kolenom
10. prepričanje: Normalno je, da smo s starostjo manj dejavni
11. prepričanje: Kar nekaj počni, pa bo
12. prepričanje: Obstaja najboljša količina in vrsta telesne vadbe


Dobavljivost: Na zalogi
(1-4 dni)

Redna cena: 28,90 €

Telesna aktivnost in njen pomen za človekovo zdravje sta v industrializirani civilizaciji dobila povsem nove pomene in dimenzije, saj je današnji, predvsem sedeči življenjski stil vzrok za povečano debelost ter večjo pojavnost različnih sodobnih bolezni, s čimer so naša telesa izpostavljena visokim zdravstvenim tveganjem. V zadnjih desetletjih so kot ključno zdravilo za vse te nadloge predlagali telesno aktivnost. Vendar pa večini človeštva kljub temu komaj uspeva, da ostaja v primerni telesni formi. Pristopi k takšni ali drugačni telesni vadbi pa so povezani z mnogimi zgrešenimi koncepti, napačnimi navodili in s spremljajočo tesnobnostjo.

Razloge za to, da imamo kot družba še vedno take težave s svojim telesnim zdravjem, v knjigi Naravno gibanje analizira in raziskuje harvardski evolucijski biolog in profesor Daniel Lieberman, avtor prelomne Zgodbe človeškega telesa. Lieberman trdi, da se nismo razvili kot bitja, ki naj bi redno prakticirala telesno vadbo: ustvarjeni smo za zmerno vsakodnevno gibanje čez ves dan, ne pa za triatlone, naporno dvigovanje uteži in tek na tekalni stezi.

V knjigi, ki je napisana na osnovi deset let trajajočega raziskovanja, v katerem je navdihujoče povezal izsledke evolucijske biologije in antropologije z osebnimi izkušnjami, Lieberman natančno razloži, kako lahko telesna aktivnost v resnici koristi zdravju. Pri tem učinkovito ovrže urbana prepričanja glede različnih napačnih izhodišč, kot so sedenje, hitrost, moč, spanje, vzdržljivost itn., ter jasno pokaže smer, v katero bi se moral v prihodnosti usmeriti človek glede bolj prijazne in zdrave uporabe telesne aktivnosti v sodobni civilizaciji.

Avtor Daniel E. Lieberman
Ilustrator Ne
Prevajalec Samo Kuščer
EAN koda 978-961-7136-10-4
Založba UMCO
Število strani 567
Leto izida 2021
Vezava mehka vezava
Promocija Novo
Scroll to Top