0 - 0,00 €
Vaša spletna knjigarna

knjiga za odrasle

Konec vsega

Avtor: Katie Mack
Prevajalec: Niki Neubauer

»Če smem parafrazirati Tolstojev stavek, so si vsa srečna vesolja podobna, vsako nesrečno vesolje pa je nesrečno po svoje. V tej knjigi opisujem, kako lahko majhni popravki našega sedanjega, nepopolnega znanja o kozmosu privedejo do izrazito različnih poti v prihodnost, od vesolja, ki se zruši samo vase, do takega, ki se raztrga, in do takega, ki postopno podleže neizprosnemu širjenju mehurčka pogube. Ko bomo spoznavali, kako se je razvijalo naše razumevanje vesolja in njegovega konca, ter odkrivali, kaj to pomeni za nas, bomo srečali nekaj najpomembnejših konceptov v fiziki in videli, da niso povezani samo s kozmičnimi apokalipsami, ampak tudi s fiziko našega vsakodnevnega življenja.«


Dobavljivost: Na zalogi
(1-4 dni)

Redna cena: 24,90 €

Vemo, da je vesolje imelo začetek.
Kakšen pa bo konec te zgodbe?

Z živahnim, ostrim in včasih tudi ironičnim smislom za humor nas astrofizičarka Katie Mack popelje na razburljivo intelektualno potovanje po štirih možnih koncih vesolja: Veliki stisk, Toplotna smrt, Veliki raztrg ali Razpad vakuuma. Na razumljiv način nas vodi skozi glavne koncepte kvantne mehanike, kozmologijo, teorijo strun itn., ter nam odstre, kako lahko majhni popravki v našem nepopolnem razumevanju realnosti pomenijo ogromne razlike v tem, kako se bo odvila naša prihodnost. Naše vesolje se lahko sesede skupaj, lahko ga raznese narazen, ali pa se celo – v naslednjih petih minutah – vda neizogibnemu širjenju mehurčka pogube. 

To čarobno in fascinantno zgodbo prihodnosti vesolja, do neke mere tudi neznane pokrajine fizike, na vznemirljiv način pripoveduje ena vodilnih astrofizičark, ki obenem poišče tudi naš prostor v njej. Med zvezdnimi eksplozijami in poskočnimi vesolji nam Katie Mack pokaže, da lahko kljub temu, da smo ljudje v vesoljskem smislu zanemarljivi in nimamo možnosti vplivanja na kozmične spremembe, vsaj začenjamo razumeti, kaj se dogaja okoli nas.

Knjiga Konec vsega je vseskozi duhovita, presenetljiva vožnja do najbolj oddaljenih kotičkov našega sedanjega znanja.

Avtor Katie Mack
Ilustrator Ne
Prevajalec Niki Neubauer
EAN koda 978-961-7050-92-9
Založba UMCO
Število strani 268
Leto izida 2021
Vezava mehka vezava
Promocija Redni programi
Scroll to Top