0 - 0,00 €
Vaša spletna knjigarna

psihologija in psihiatrija

Hrup - Zakaj tako slabo presojamo

Avtor: Daniel Kahneman, Olivier Sibony, Cass R. Sunstein
Prevajalec: Samo Kuščer

»Dobra knjiga o vedenjski stroki naj bi vsebovala nove ugotovitve in nedvoumne dokaze, mora pa biti tudi praktično uporabna in zanimivo napisana. Redkokatera se lahko pohvali z več kot dvema tema odlikama, Hrup pa se lahko pohvali z vsemi štirimi. Pripravite se, da vam resnični veleumi pomagajo spremeniti ocenjevanje drugih ljudi, odločanje in reševanje problemov.«
– Adam Grant, avtor uspešnice Premisli še enkrat


Dobavljivost: Na zalogi
(1-4 dni)

Redna cena: 28,90 €

Trije profesorji, avtorji številnih uspešnic in avtoritete na svojem področju, so skupaj napisali Hrup, knjigo o prelomnih ugotovitvah, zakaj se napačno odločamo ter kako lahko obvladamo tako hrup kot kognitivno pristranskost.

Zamislite si, da zdravnika v istem kraju povsem enakima pacientoma postavita različni diagnozi, ali da sodnika na istem sodišču osebama, ki sta storili enako kaznivo dejanje, prisodita različno kazen. Denimo, da različni inšpektorji za varno hrano različno ocenijo restavracije, ki se v ničemer ne razlikujejo, ali da je odločitev podjetja, kako obravnava pritožbe strank, odvisna od tega, kdo se ukvarja s konkretno pritožbo. Potem pa si predstavljajte, da isti zdravnik, sodnik, inšpektor ali uslužbenec pride do različnih odločitev glede na to, ali se to zgodi dopoldne ali popoldne, v ponedeljek ali sredo. Vse to so primeri hrupa – spremenljivosti pri presoji, ki bi morala biti vedno enaka.

V knjigi Hrup Daniel Kahneman, Olivier Sibony in Cass R. Sunstein pojasnjujejo, kako zaradi hrupa pride do napak na mnogih področjih – na primer v zdravstvu, pravu, javnem zdravju, gospodarskih predvidevanjih, varnosti hrane, forenzičnih vedah, varščini, zaščiti otrok, strategijah, pregledu uspešnosti in izbiri osebja. In čeprav na hrup naletimo povsod, kjer se ljudje odločajo, se tako posamezniki kot organizacije praviloma ne menijo za njegovo vlogo pri presojah in dejanjih. Hrup zapostavljajo. Z nekaj preprostimi prijemi je mogoče zmanjšati tako hrup kot pristranskost ter se zato bolje odločati.

Knjiga Hrup prinaša veliko izvirnega razmišljanja, sloni pa na enako natančnem in skrbnem raziskovanju, zaradi kakršnega sta se knjigi Razmišljanje, hitro in počasno in Nudge (Dregljaj) znašli med najpomembnejšimi uspešnicami na seznamu časnika New York Times. Pojasni nam, zakaj prihaja do tolikšnega hrupa pri našem presojanju – in kako lahko to spremenimo.

 

Avtor Daniel Kahneman, Olivier Sibony, Cass R. Sunstein
Ilustrator Ne
Prevajalec Samo Kuščer
EAN koda 978-961-7050-98-1
Založba UMCO
Število strani 539
Leto izida 2021
Vezava mehka vezava
Promocija Redni programi
Scroll to Top