0 - 0,00 €
Vaša spletna knjigarna

knjiga za odrasle

Gnilo rdeče

Avtor: Jean-Baptiste Malet
Prevajalec: Melita Zajc

Osupljiva mednarodna raziskava o paradižniku, ki konča na vašem krožniku


Dobavljivost: Na zalogi
(1-4 dni)

Redna cena: 24,90 €

Prejemnik nagrade Albert Londres, najvišjega francoskega priznanja na področju novinarstva za leto 2018!

Kaj imajo skupnega pica, kečap in omaka za špagete? Paradižnikovo mezgo. Mednaroden izdelek, znan in uporabljan po vsem svetu. Malokdo ve, da zapakiran v velike sode, enake tistim z nafto, potuje preko celin, še preden ga v italijanskih, francoskih ali španskih tovarnah, v katere pogosto nikoli ni vstopil pravi paradižnik, obdelajo in pošljejo na trg v pločevinkah, okrašenih z okroglimi rdečimi sadeži, ki ustvarjajo vtis svežine.

Industrija paradižnikove mezge je ena največjih in najmočnejših na planetu in ustvarja izjemne dobičke. Poleg peščice velikih proizvajalcev obstaja še cela galaksija podjetij, aktivnih na tem področju, kjer so lahki zaslužki, prevare s hrano in organiziran kriminal ena in ista stvar. Za botanike je paradižnik sadje, za gospodinje zelenjava, za trgovalce pa blago, ki ni nič drugačno od nafte. 

V raziskavi, ki je trajala več kot dve leti, je avtor rekonstruiral dobičkonosno proizvodno verigo industrijskega paradižnika, ki vzbuja tudi apetite mafij različnih držav. Od kitajskih okrožij, kjer v tovarnah zaposlujejo zapornike ter tako nižajo ceno, do kalifornijskih tovarn, ki odgovarjajo z najmodernejšo mehanizacijo, od nasadov južne Italije, kjer je izkoriščanje občasnih delavcev običajna praksa, do obratov v Gani, kjer iz Kitajske uvoženo mezgo pakirajo v konzerve italijanskih barv, je ta raziskava spust v podzemlje, ki v veliki meri razkrije laži globalizacije. In tudi to, koliko strupa se skriva v živo rdeči barvi naših najljubših jedi.

Knjiga, ki se bere kot kriminalka in je plod vrhunskega preiskovalnega novinarstva, razkriva nepoznano zgodbo paradižnika!

Avtor Jean-Baptiste Malet
Ilustrator Ne
Prevajalec Melita Zajc
EAN koda 978-961-7050-36-3
Založba UMCO
Število strani 282
Leto izida 2019
Vezava mehka vezava
Promocija Redni programi
Scroll to Top